Hi blind person and screen reader. Go to sitemenu or content

Ovale hull ble til gründervirksomhet på Jæren

Ovale hull ble til gründervirksomhet på Jæren

Publisert:

Tom-Arild Bekkeheien gikk i flere år rundt og grublet på en utfordring som til stadighet dukket opp mens han holdt på som hobbysnekker. Nå er han kun måneder unna målet om å gjøre oppfinnelsen ”Hola Oval” tilgjengelig for både hobbysnekkere og de mer proffe.

- Det var en utfordring som jeg møtte på da vi skulle lage hull til kontaktene i hus jeg jobbet på. Det kommer mer og mer av de ovale typene fester til strømuttak, slike typer som skal lengre inn i veggen, forteller Tom-Arild.

Tom-Arild Bekkeheie er utdannet agronom og jobber til daglig som gartner på Jæren. I tillegg driver han mye som snekker på hobbybasis, når det er ting som må gjøres hjemme eller hos venner og kjente.

Tidkrevende operasjon

Han forteller at det som er vanlig blant profesjonelle snekkere er å bruke en maskin til å lage runde hull, og så tilpasse utskjæringene med stikksag i tillegg når en skal få på plass strømuttak. Noe som kan være en litt for stor utfordring for de som ikke gjør slikt til daglig, og også veldig tidkrevende for de proffe.

Tom Arild tenkte at det måtte være mulig å gjøre dette i én operasjon for å spare tid og gjøre det enklere også for de uten fagbrev.

- Jeg var nesten ferdig med et oppussingsprosjekt i mitt eget hus, da jeg kom på at jeg ville prøve å finne en løsning på denne utfordringen, forteller Tom-Arild. – Jeg er ikke utdannet snekker men har holdt på mye med sånt. Og jeg har sett at dette er en av oppgavene som er litt for vanskelig for de som ikke har så mye erfaring på området.

Fra hobbysnekker til gründer

Tom-Arild fant snart frem til en løsning som han så prøvde ut i sitt eget hus. Det fungerte veldig bra.

Jærbuen hadde ikke planer om å bli etablert oppfinner eller gründer. En kamerat så hva han hadde kommet frem til og oppfordret han til å dele oppfinnelsen med andre som hadde samme problem. Etter hvert begynte snøballen å rulle og han fikk kontakt både med Jæren produktutvikling, Innovasjon Norge og iPark/Validé som hjalp han videre på vei.

Tom-Arild fikk også tildelt Springbrett av Connect i Rogaland i mai i 2015. Her hadde han presentasjon og fremvisning av patent.

Vellykket Springbrett

- Spingbrettet var veldig vellykket synes jeg. De som var i panelet gav meg gode tilbakemeldinger og mente dette var et veldig lovende prosjekt, forteller oppfinneren.

Springbrettet gav Tom-Arild en hel del innputt på hva han burde gjøre - og hva han ikke burde gjøre.

- Jeg fikk blant annet tips med tanke på markedsstrategi og driftsplan, som er områder jeg ikke har all verdens kunnskap om fra før. Jeg har i etterkant fulgt mange av de rådene jeg fikk, forteller Tom-Arild.

- Nå er vi der at vi har en aktiv patent på sagen og gode tilbakemeldinger fra mange mer eller mindre profesjonelle snekkere som mener dette er et godt og nyttig verktøy.

Planen for ”Hola Oval” er at den innen et halvt år skal være tilgjengelig kommersielt både til private og bedrifter.